dinsdag 30 december 2014

Mindelo - Barbados 1

Dinsdag 30-12-2014

We zijn gisteren om 12:00 uur (lokale tijd) vertrokken uit Mindelo (Kaapverdische eilanden) voor de oceaanoversteek naar Barbados. Het is toch altijd weer lastig om los te gooien en zeker nu ...voor zo'n lange oversteek. We verwachten de overtocht binnen 20 dagen te kunnen varen maar hopen op 17 of 18 dagen.
Het weer is toch nog wel wat ontstuimig. Wind tussen de 20 en 30 kts en soms flinke golven. We zijn nog een beetje aan het inslingeren. Denise en Jesper zijn een beetje zeeziek en Thomas en ik toch een beetje katterig.
We zijn tegelijk vertrokken met de Batjar maar zijn vannacht al het VHF contact verloren met hen. We ontvangen nog wel oproepen maar zij konden ons niet meer horen.....helaas. Op dit soort momenten mis je een SSB toch wel. We kunnen nu alleen via email nog contact onderhouden middels onze Iridium. Ook kunnen we wel meeluisteren op het "netje" wat de nederlandse boten hebben via de SSB. We hebben alleen een ontvanger.....vandaar.

Ik schreef het ook al bij vertrek uit La Gomera. Je merkt dat het comfort erg wordt bëinvloed door de golfslag. De boot maakt af en toe enorme schuivers over de golven wat af en toe een slagzij oplevert van meer dan 30 graden. Probeer dan maar eens te koken of de afwas te doen. Het kost al moeite gewoon te blijven zitten. We verwachten dat de komende dagen de golven wat meer van achteren zullen gaan lopen dus hopen dat dan het comfort wat toeneemt.

Het eerste plotje is gezet op de overzeiler (Imray 100 kaart). In de laatste 23 uur 120 nm afgelegd wat niet slecht is maar wel een stuk beter had gekund met de heersende wind. Maar...zoals ik al schreef...we zijn nog wat aan het inslingeren dus varen momenteel alleen op de genua die zelfs een stukje ingerold is.

Pos. 12.15 UTC N16 51.32 W26 59.47