donderdag 25 juni 2015

Azoren - Engeland 2

Datum : 25 juni 2015
Positie : N 46 37 W15 03
Tijd : 14:30 UTC

We zijn alweer een week onderweg. De eerste dagen, zoals beschreven in het vorige blog, op de motor gevaren. We hebben aanvankelijk een wat noordelijke koers aangehouden om aan de westflank van een groot hogedrukgebied te komen. Hier kregen we na een paar dagen een windje uit het zuiden tot zuidwesten met 10 tot 15 kts. We hebben de koers toen verlegd naar het noordoosten om zoveel mogelijk de grootcirkelroute naar Falmouth te varen.
Na 4 dagen veranderde het weer tijdelijk toen er een koufrontje over trok. Althans....volgens de weerkaarten was het een koufront maar de regen en bewolking was typerend voor een warmtefront. Daarna werd het weer prima weer met een redelijk windje en zon.
Tot vannacht. We varen momenteel aan de zuidoostflank van een depressie met redelijk wat wind. De wind waait uit een zuidzuidwesten met 30 tot 38 kts. met golven van 3 tot 4 meter.
We zijn de nacht ingegaan met het 3de rif in het grootzeil en de genua en kotter uitgerold. Gedurende de nacht, toen het wat harder begon te waaien hebben we de genua ingerold. Het schip houdt zich prima en de windpilot stuurt een prima koersje naar Falmouth. Het is wat oncomfortabel maar we schieten lekker op met een snelheid van 6 tot 7 kts.
Als het goed is neemt de wind vanavond weer wat af naar 15 kts. en ruimt naar het westzuidwesten. Overmorgen krijgen we dan het tweede windgebied over ons heen met volgens de gribfiles 20 tot 25 kts. wind.....maar dat stond er nu ook bij. Als je er standaard 10 kts. bij optelt kom je realistischer uit.

Verder gaat alles goed aan boord. De sfeer is prima al wordt er vandaag niet veel gedaan. Beetje hangen, wat lezen, weer binnenhalen, af en toe een spelletje. De jongens doen het ook prima. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om in windkracht 8 te varen.

Eric