woensdag 3 juni 2015

Bermuda – Azoren 5

Positie : N 38 14 W42 08
Datum : 03-06-2015
Tijd : 10.00 UTC

Alweer een paar dagen niets geschreven. Er gebeurde ook niet erg veel. Goed weer. Niet veel wind maar wel genoeg om te zeilen en de ene dag ging ongemerkt over in de andere.
Elke dag wel dolfijnen bij de boot maar walvissen hebben we niet meer gezien. Er staan ook wat hogere golven dus dan wordt het spotten ook wat lastiger.
Het weer is langzaam aan het veranderen. Ten noordwesten van ons ligt een depressie (lagedrukgebied) met een front ten zuiden hiervan. Dit gaat de komende dagen ons weer beïnvloeden……en niet ten gunste. Vanaf morgenochtend krijgen we langzaam aan meer wind en regen. De wind zal volgens de gribfiles oplopen tot ongeveer 30 kts. Niet echt iets om naar uit te kijken. Een beetje wind is wel lekker om wat meer op te schieten maar alles boven de 20 kts. is eigenlijk alweer te veel. Verwende zeilers ook. Zijn nooit tevreden :-)
Onze ervaring is dat de wind in de gribfiles niet echt accuraat is wanneer er veel wind staat…..zeker wanneer er ook buien in de buurt zijn. Dit is niet verwonderlijk omdat deze gribfiles hier ook geen rekening mee houden. Wij houden er wel rekening mee en zullen erg weinig zeil gaan voeren. Ook zijn we al wat naar het zuiden afgezakt omdat daar minder wind zit (verder van de kern af)
De golven zullen ook flink hoger worden maar als het goed is in ons gebied niet hoger dan 4 meter.
Ach….nog maar een paar dagen (4 of 5) en dan zullen we weer land zien. Even uitzingen dus.
Ondertussen zijn we wat laatste voorbereidingen aan het doen aan de boot. Wat lekkages wegwerken, laatste diesel uit de jerrycans in de tank stoppen en alles nog eens nalopen om te kijken of er geen potentiële problemen zijn aan de zeilen, verstaging en lijnen.
De sfeer aan boord is nog prima al hebben we wel zin om weer even stabiele grond onder de voeten te hebben. We zijn ondertussen al ruim 2 weken onderweg. We hadden niet verwacht dat dit de langste oversteek zou worden maar we genieten er wel van.

Eric