woensdag 14 januari 2015

Oceaanoversteek 5

Woensdag 14 januari 2015

Nog 35 NM te gaan. Als het goed is gaan we vandaag de overkant bereiken.
Op zo'n laatste dag ga je toch terugkijken op wat er allemaal is gebeurd de laatste paar weken en hoe je alles ervaren hebt. Op dit moment is het prima weer. Het zonnetje schijnt, de wind is afgenomen en de golven ook. Dan kijk je al met andere ogen naar de wereld. Toch is het een zware tocht geweest met veel (kleine) tegenslagen in de vorm van harde wind (tot 45 kts), hoge golven (vergelijkbaar met 7 bfr. op de Noordzee maar dan 14 dagen lang) en materiaal wat stuk is gegaan. Denise en ik hadden allebei het idee, voor vertrek uit Mindelo, dat we redelijk bespaart zijn gebleven voor technische tegenslagen. We hadden dit allebei, tot gisteren, niet uitgesproken omdat we het lot niet wilden tarten maar het ging erg goed. Ikzelf had het idee dat dit kwam omdat we 7 jaar lang alles voorbereid hadden en heel veel zaken vervangen hadden. Tijdens de laatste 17 dagen is bijna alles wat niet vervangen was stuk gegaan plus nog wat zaken die nieuw waren. Ik zal geen lijstje maken maar het komt erop neer dat we uiteindelijk alleen nog maar konden zeilen op het grootzeil. Hier zit overigens wel een scheur in van een meter bij het voorlijk en de lijnen van het tweede rif zijn bijna door geschavield. Daarnaast zijn er allerlei andere lijnen, blokjes, een spinakker boom, zeillatten en zelfs een stag kapot gegaan. Dit vreet aan je vertrouwen in de boot. Het ging zelfs zo ver dat we gisteren even een discussie hadden of we het derde rif eruit zouden halen of niet. De wind was flink afgenomen en we gingen bijna niet meer vooruit. Denise zei nog…"je zal altijd zien dat er dan weer iets stuk gaat". Ik begreep wat ze bedoelde maar heb wel de instelling…..als je bang bent dat er iets stuk gaat moet je in de haven blijven liggen. Dus toch maar het derde rif eruit gehaald en wat bleek……Denise had gelijk want met het hijsen van het zeil trokken we een grote schuur in het al iets beschadigde zeil omdat het ergens bleef hangen. Leuveroog stuk getrokken en de leuver zelf ook.

Toch zijn het allemaal relatief makkelijk op te lossen problemen, op een paar zaken na, maar wanneer het lijstje te groot wordt en het comfort aan boord slecht is door hoge golven, je hierdoor ook slecht slaapt, kan het je wel eens te veel worden. Gelukkig hebben we dit punt niet bereikt maar zaten er soms wel dicht tegenaan.

En nu dan Barbados. We hebben enorm veel zin om de Carib te verkennen met onze eigen boot.
's Morgens wakker worden terwijl je met je boot voor een wit strand ligt, even een duik nemen in het helder blauwe water voordat je gaat ontbijten in de kuip, de verschillende eilanden ontdekken. Rumpunches drinken bij een barretje aan het strand. Snorkelen en misschien duiken vanaf je eigen boot maar vooral relaxen en genieten (nadat de boot weer in een goede technische staat is natuurlijk ;-). Dat is waar we het voor hebben gedaan.