zondag 24 mei 2015

Bermuda – Azoren 2

Datum : 24-5-2015
Positie : N33 37 W55 29
Tijd : 15:16 UTC

We varen al een aantal dagen naar het oosten. Noord van ons ligt…..of eigenlijk lag een flinke depressie waar we niet doorheen wilden varen. Ten zuiden konden we net nog wat wind meepikken uit zuidwest tot westelijke richting. Het is altijd lastig inschatten hoe dicht je bij een depressie kunt varen. De gribfiles geven dit wel aan maar de wind is toch vaak wat meer dan wordt aangegeven. Wij hebben gekozen, en met ons meerdere schepen, voor de veilige afstand maar dit hield wel in dat we maar een wind hadden van 10 tot 15 kts. In de meeste gevallen genoeg wind om een redelijke snelheid te halen maar bij een voordewindse koers toch soms even te weinig…..zo tussen de 4 en 5 kts. Onderaan de depressie lag een koudefront wat intussen is veranderd in een occlusie (samengevoegd warmte en koudefront). Dit geeft regen en buien met winden uit verschillende richtingen. Op dit moment varen we net voor de occlusie uit. Vanmorgen zaten we net aan de rand en begon het met regenen. Omdat de wind initieel weg viel heb ik de motor gestart om toch wat snelheid te behouden. Het bijkomende voordeel is dat we de occlusie voor blijven en nu dus weer redelijk weer hebben.
We varen nu in een windstilte gebied wat ons de komende dagen parten blijft spelen. We richten onze koers op de westflank van het Azoren hoog (hogedruk gebied) waar weer wat wind in zit uit het zuiden/zuidoosten. Het probleem is alleen dat dit gebied nog 350 NM oost van ons ligt. We willen deze afstand niet met de motor varen omdat het teveel diesel kost. Naar alle waarschijnlijkheid moeten de laatste paar honderd nautische mijlen naar de Azoren ook motoren en we hebben "maar" voor maximaal 500 NM diesel aan boord.

De sfeer aan boord is prima. Dit komt natuurlijk door het mooie weer maar zeker ook door Brandt….onze opstapper. Brandt is echt de beste opstapper die je je kunt wensen. Hij loopt zelfstandig de wacht, kookt af en toe, doet de afwas, klusjes en houdt de kinderen bezig met spelletjes.






Daarnaast is het een heel aardige vent waar je ook nog leuke gesprekken mee kunt voeren. Wij zijn erg blij dat hij bij ons aan boord zit.

 Elke ochtend en middag is er een Nederlands netje op de SSB. Wij hebben helaas geen zender maar kunnen wel meeluisteren en dit is elke keer weer een leuk momentje op de dag. Ondertussen zijn er al 9 boten aangemeld en Stephan van de Batjar is helemaal in z'n element als "net master". Hij vraagt op alfabetische volgorde van bootnaam de positie van de boten, daarna een rondje over bijzonderheden aangaande het weer en daarna of er nog boten zijn met vragen voor andere boten. Aan het einde wordt er nog even een tactiek voor de komende dag(en) besproken voor wat betreft de route.


We gaan er langer over doen dan we initieel gepland hadden maar dit is tot nu toe de beste en meest comfortabele oversteek de we gedaan hebben. Ik hoop dat ik met deze uitspraak niet ons lot tart…….ja…..je wordt bijgelovig wanneer je te lang op zee zit :-)

Eric