vrijdag 29 mei 2015

Bermuda – Azoren 3

Datum : 29 mei 2015
Positie : N38 10 W49 33
Tijd : 0800 utc

De laatste dagen zijn omgevlogen. Na het laatste blog is de wind even weggevallen en kregen we het frontje over ons heen met regen maar de wind kwam niet gelijk terug. Een dag later zou het weer gaan waaien en dat gebeurde ook. De gribfiles gaven aan dat het met 15 kts. uit het noordoosten zou gaan waaien maar uiteraard was dit wat meer…..
Het is echt opvallend hoe snel de golven zich aanpassen aan de wind. Dit werkt beide kanten op. Wanneer het gaat waaien heb je binnen "no time" hoge golven maar wanneer de wind wegvalt pas de zee zich ook weer aan.
Na de frontpassage moesten we iets doen wat indruist tegen mijn gevoel…..namelijk …omvaren.
We zaten aan de onderkant (zuidkant) van een hogedruk gebied wat inhoudt dat de wind uit het oosten waait. Daar we ook naar het oosten willen moeten we eerst zorgen dat de wind weer de goede kant uit waait. Dit doen we door naar het noorden te varen en te proberen noord van het hogedrukgebied te komen. De wind waait daar uit het westen maar je moet eerst nog door een windstilte gebied. We hadden het plan naar het noorden te varen via de westkant van het hogedruk gebied zodat we nog wat wind zouden houden.

 Deze vlieger ging niet helemaal op omdat vanuit het westen ook een hogedrukgebied arriveerde en deze voegde samen met het al bestaande hogedrukgebied. Uiteindelijk zitten we midden in de kern van het hogedrukgebied met als gevolg…….geen wind. Nu is dit best comfortabel omdat we een compleet vlakke zee hebben maar het probleem is wel dat je stilligt en het dus erg lang duurt voordat we de Azoren gaan bereiken.
De laatste 24 uur zijn we dus aan het motoren. We hebben de eerste week ook al flink moeten motoren dus onze dieselvoorraad is al flink aan het slinken. Nu motiveer ik me maar met het idee dat we toch elke dag weer iets dichter bij de Azoren komen en dat de vroegere zeevaarders ook geen motor hadden en er ook (bijna) altijd kwamen. Ook de "Tres Hombres", die we deze reis weer tegen zijn gekomen, heeft geen motor en komt ook altijd op de plaats van bestemming aan.

De sfeer aan boord is nog steeds opperbest. We genieten van het mooie weer, doen wat klusjes, spelletjes of lezen wat. Dit is tot nu toe echt een compleet andere oversteek dan de vorige.