maandag 18 augustus 2014

De school is begonnen

De scholen zijn begonnen in regio Noord dus ook aan boord van Volonté moeten de jongens er aan geloven. De tijden van laat naar bed en laat opstaan zijn weer voorbij. Vandaag iets later begonnen dan aanvankelijk de bedoeling was maar dat komt omdat we gisteren nog een drukke dag gehad hebben. Toch zijn de jongens zonder veel commentaar begonnen aan hun schoolwerk. Ze hebben er ook wel weer zin in, denk ik.




Gisteren een bezoek gebracht aan Santiago de Compostella. ’s Morgens redelijk vroeg op gestaan (voor ons doen:-) en met de trein van Vilagarcia naar Santiago gereden samen met de bemanning van de “White Witch in blue”.

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. (bron: Wikipedia)




De Basiliek is zeker indrukwekkend……en erg druk bezocht. Binnen zou dus het graf van Jakobus liggen maar hiervoor moet je een uur in de rij gaan staan dus dat hebben we uiteindelijk niet gezien. 









Wel hebben de jongens nog een kaarsje aangestoken voor hun opa. Hierbij kun je zien dat het commerciële denken ook in de rooms-katholieke kerk zijn intrede heeft gedaan (al heb ik niet de illusie dat dit een nieuw fenomeen is) want als je een kaarsje wilt aansteken stop je €0,50 in een apparaat en gaat er een lampje in de vorm van een kaars branden in een bak met nog meer lampjes in de vorm van kaarsjes. Begrijpelijk maar toch wat dubieus. Het apparaat accepteert overigens ook 1 en 2 euro muntstukken. Of er dan 2 of 4 kaarsjes gaan branden was niet helemaal duidelijk. Misschien krijg je er wel 3 voor de prijs van 2 of 5 voor de prijs van 4 ;-)

Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de Camino de Santiago (De weg naar Santiago). De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jakob. De schelp heet in het Latijn Pecten jacobaeus, in het Duits Pilgermuschel (pelgrimsschelp) of Jakobsmuschel en in het Frans coquille Saint-Jacques. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven (in tegenstelling tot de schelp van oliemaatschappij Shell). Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt (de kwekers zeggen niet precies waar, om diefstal te voorkomen) en is onder de naam vieira in de Galicische restaurants een gewilde delicatesse. De weg naar Santiago (in het Spaans ook wel 'el camino'; de weg genoemd) kent veel van deze tradities. Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.(bron: Wikipedia)


Je komt in de stad inderdaad veel “pelgrims” tegen en ik kan mij goed voorstellen hoe het moet zijn om eindelijk je doel bereikt te hebben. Tegenwoordig komen er overigens ook veel mensen op de fiets.



Aan het einde van de middag weer teruggereisd naar Vllagarcia en nog even genoten van de zon die volop scheen deze dag. ’s Avonds nog even naar de kermis en toen was de vakantie voorbij……..voor de jongens :-b