zondag 17 augustus 2014

water, water en nog eens water

We zijn al een paar weken onderweg en zijn nog steeds in Spanje. Wat kun je hier toch mooi zeilen...... De mooiste ria vond ik Ria de Arousa.
Midden augustus kwamen we hier aan. Deze ria is groot, heeft een mooie kustlijn en prachtige stranden. Vanuit a Pobra do Caramiñal hadden we het fokje op en we werden in anderhalf uur naar Vilagarcia geblazen. Wat een leventje toch.....
Tegen de avond kwamen we aan. We wilden voor het weekend er zijn omdat we van de bemanning van Antares hadden gehoord dat er op zaterdag 16 augustus een waterfeest zou zijn en we wilden wel een plekje in de haven hebben. Gelukkig was er nog volop plek (later begreep ik ook waarom!!!).
De volgende dag gaf de havenmeester, die een paar jaar in Amsterdam had gewoond en bijzonder goed Nederlands sprak, ons een ander plekje omdat de eigenaar die middag terug zou komen. Nadat we de boot hadden verlegd en met alle bootpapieren (die heb je in elke haven nodig want ze willen echt van alles weten, bv hoe hoog de mast is of het nummer van de verzekering!?!) naar het kantoor waren gegaan vertelde de havenmeester dat er die zaterdag een enorm waterfeest zou zijn. Niemand zou het droog houden, zelfs de politie werd in het water gegooid... en dat er wel 45.000 mensen zouden komen. Er zouden ook dj's draaien en het zou een groot feest worden.

Vrijdag kwam de White Witch naast ons liggen en met de Antares was Nederland weer goed vertegenwoordigd in Vilagarcia.
Naast de haven was er een parkeerplaats met een vrij grote kermis (de zoveelste in Spanje). Iets wat Thomas, Jesper, Wouter en Myrthe natuurlijk super vonden. In de middag werd er voor de haven ingang een grote bar opgezet en op het gebouw er tegen over werden enorme grote boxen geplaatst. Die avond hebben we een rondje kermis gedaan en de stemming zat er bij de Spanjaarden al goed in. De muziek werd steeds luider en op een gegeven moment begon de dj te spelen. Er stonden inmiddels al heel wat jongelui op het grasveld te feesten, velen met plastic zakken met eten en flessen drank.
Om half een ging Eric naar bed, ik lag al een uurtje te slapen. Helaas werd ik wakker en hoorde dat de dj lekker stond te spelen. Er kwam van alles voorbij...... Om drie uur lag ik nog steeds wakker en besloot om er maar uit te gaan en ben toen maar een film gaan kijken. Ik kon echt niet slapen met die herrie...... Gelukkig had de film ondertiteling want ik kon er eigenlijk weinig van verstaan.
Om vijf uur hoorde ik een klassiek nummer en dacht: oh eindelijk, ze gaan stoppen en ik kan naar bed. Helaas kwam er een andere dj en begon vrolijk met een nieuw repertoire. Pffff, dit zou een hele lange nacht worden en besloot om nog maar een film te gaan kijken.
Tot twee keer toe heb ik gedacht dat het afgelopen zou zijn maar nee, elke keer ging het weer verder!!!
Om negen uur werd Eric wakker en toen waren ze nog steeds kei harde muziek aan het spelen. Wij dachten dat de dj voor een handje vol met mensen aan het spelen was en keken onze ogen uit toen we de luiken weghaalden en duizenden feestende mensen op het grasveld zagen staan. Echt niet te geloven.....








De muziek duurde uit eindelijk tot ongeveer 10 uur. Van Hedda (Antares) hadden we gehoord dat er om 12 uur een processie plaats zou vinden van de heilige San Roque met dus aansluitend het Fïesta de Aqua.

Hier nog even een stukje geschiedenis van het Fïesta de Aqua. Het feest dateert uit 1990. Het was erg droog in de maand augustus en een lokale besloot om een petitie aan te vragen aan beschermheilige San Roque voor water. Volgens de legende vielen er niet veel later grote druppels regen uit de hemel. Sindsdien vindt er een processie plaats waarbij San Roque, de Heilige van de kerk van Santa Eulalia Arealonga naar de kappel van San Roque wordt gedragen. Daarna vragen de pelgrims water aan de inwoners om af te koelen.

Om 12 uur barstte het "watergevecht" los. We liepen met Antares en White Witch en de kinderen (en papa's) waren gewapend met een supersoakers en flessen water zodat het reservoir weer aangevuld kon worden. Overal stonden mensen met waterpistolen, plantenspuiten, emmers en noem maar op waarmee je water kunt spuiten. Iedereen spoot elkaar nat en keek niet raar op als er terug gespoten werd.
Ook stonden er brandweerauto's met daar boven op brandweermensen die met waterkanonnen/slangen de mensen vanaf het dak natspoten.


Iedereen was nat, het was een gekkenhuis van jewelste en de sfeer was echt top.
Eric stond nog even naast de brandweerauto met de gopro en heeft het een en ander vastgelegd.
Op de terugweg naar de haven spoot Thomas nog even een motorrijder nat die daardoor bijna tegen een auto aan reed..... en ook een auto met open raam moest het ontgelden omdat de waterpistolen nog niet op waren bij Thomas en Wouter :-)
Wat een feest, dit zal ik niet zo snel meer vergeten......

en hier nog 2 filmpjes :-)