woensdag 26 november 2014

Canarische Eilanden naar Kaap Verdië 2

Woensdag 26 november. We zijn alweer bijna 2 etmalen onderweg. We raken al een beetje ingeslingerd. De golven zijn wat minder hoog en de zon laat zich zelfs af en toe zien. Maandag en dinsdag was nog even slecht vanwege een staartje van een lagedruk gebied die ons het hele weekend op La Gomera heeft lastig gevallen. De wind is nu rond de 15 knopen en golven van 1,5 tot 2 mtr. Goed te doen dus. Over een paar dagen ontstaat er weer een depressie boven de can.eilanden en daar krijgen wij misschien ook nog iets van mee. We moeten dus zorgen dat we snel wat zuidelijker komen. Niets extreems maar beter zeilen met wind van 15 tot 20 kts met golven van 2 mtr. dan met 25 tot 30 kts. wind met golven van 3 tot 4 mtr. De planning is nog steeds dat we maandag 1 december zullen arriveren in Mindelo. We gebruiken een programma die de optimale route berekent ahv de zeileigenschappen van de boot (dmv het polairdiagram) in combinatie met het weer (gribfiles). Voor de zeilers het welbekende qtVlm.
We werken er nog maar net mee en hebben het polairdiagram nog niet helemaal optimaal ingesteld waardoor in de planning de bootsnelheid iets hoger uitkomt dan de werkelijkheid. Mede oorzaak is ook dat we nogal luie zeilers zijn die niet elke paar minuten de zeilstand checken.....zeker niet tijdens een lange oversteek.

Al met al vermaken we ons wel. Al blijft het toch een feit dat we het arriveren met de boot op onbekende bestemmingen leuker vinden dan het zeilen zelf.

Pos. 1130Z N24 20.9 W018 27.0